Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2014 15:03 - Преувеличени и манипулативни са "фактите" за незаконни къмпинги, поднесени от Национална Асоциация „Българско Черноморие”
Автор: lililota Категория: Туризъм   
Прочетен: 2864 Коментари: 2 Гласове:
1



Уважаеми г-жи и г-да журналисти,
  пиша Ви във връзка с разпространеното на 31.08.2014 и на 01.09.2014 от Вас писмо на Национална Асоциация „Българско Черноморие”, в което се говори за незаконни къмпинги по българското Черноморие.
Разпространените там твърдения за тонове боклуци произведени от „природолюбителите”, отсечени хиляди дървета за нощни огньове и скари с кебапчета“, същите „еколози”, които непрекъснато протестират под диригентската палка на „зелените олигарси” и техните съратници и други са меко казано манипулативни и не отразяват действителността.
Казвам Ви това като човек, прекарал отпуската си тази година на къмпинг Карвуна над Крапец, който нощува на палатка понякога и "незаконно" - тоест върху държавни или общински терени, непредвидени за целта.
Първо, в горите има достатъчно паднали клони, за да си направи човек огън, на който да си опече домати, чушки, лук, кебапчета, гъби или каквото реши. Реалната опасност е този огън да не подпали гората, но такива случаи по Черноморието тази година няма, именно защото къмпингуващите обикновено са и хора с опит, и с грижа да не се случи подобен инцидент, най-малкото защото ще им развали почивката. Да се прави директна аналогия между къмпингуващите и протестиращите срещу застрояването по морето също не е съвсем коректно. В района на "Карвуна" например често къмпингуват добричлии, а протестите срещу застрояването са в София. Къмпингуват също и много чужденци с каравани - от Полша и дори от Франция; да се говори за тонове боклуци, останали след къмпингуването също е меко казано несериозно.
  Освен това, едно е да се говори за незаконни къмпингуващи, а друго за незаконни къмпинги. При вторите се предполага, че биват стопанисвани от някого, който печели от тях незаконно, докато писмото очевидно има предвид просто хора, които опъват палатките си на места, които не са предвидени за тази цел. Както споменах по-горе, това понякога се случва и на мен, и най-отговорно заявявам, че след себе си не оставяме никакви следи (освен една сапунерка, забравена погрешка в района на Кърджали).
Очевидно е, че въпросната асоциация иска да внуши определени послания, които обслужват хотелския туризъм в България. Нямам иначе никакво обяснение защо се нахвърлят върху все по-оредяващите и притиснати между хотелски комплекси места по българското Черноморие, където имат шанс да почиват хората, които искат да имат не хотел с две, три, четири или пет звезди, а небе с безброй.
Не отричам, че има нужда да се подобри културата на къмпингуващите в България. Но с публикуването на такива писма тази група от хора бива несправедливо маргинализирана и сатанизирана, по един изключително мрачен и авторитарен начин.   След като сте публикували гледната точка на едната страна, редно е да потърсите мнението и на засегнатата, а именно - на къмпингуващите, защото "незаконните къмпинги" нямат глас.    С уважение, Лилия Костова, член на УС на Български център за зелена икономика
http://www.zelrab.ekonet-bg.org/



Гласувай:
1



1. turb04 - Ако кадрите не са манипулирани и ...
02.09.2014 15:21
Ако кадрите не са манипулирани и боклукът, който се видя по телевизията е факт, няма никакво значение кой точно е бил там.
Аз си спомням и едни други репортажи за "еколози", водели "битки" за Иракли, а около тях беше като в свинарник.
Аз съм "за" девствените кътчета, но си мисля, че "еколозите" са от другия отбор на мераклиите да строят и придобиват ценни кътчета земя и природа.
цитирай
2. lililota - Кадрите с тонове боклук ли бяха?
02.09.2014 23:56
Не знам дали знаете какво значи тонове боклук? И стана ли ясно откъде точно е показаният боклук? За мен ще е много удивително, ако един къмпингуващ прави повече боклук от един хотелски гост...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lililota
Категория: Политика
Прочетен: 475199
Постинги: 134
Коментари: 248
Гласове: 440
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031