Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2016 18:36 - Няма консенсус за ски зона Банско, премиерът да изпълни обещанието си за концесията
Автор: lililota Категория: Политика   
Прочетен: 1005 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.03.2016 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Публикувам позицията на коалиция "За да остане природа в България" без никакви промени и изцяло я подкрепям. Относно подписаното от големите имена в спорта днес писмо ще кажа само едно на въпросните спортисти: Не се оставяйте да ви манипулират! За да се развива България като нормална и демократична държава, над всичко трябва да бъде поставен законът! А после идват спортът, екологията и ВСИЧКО останало. Ако бъде погазен законът, за да може някой да постигне целите си, завинаги ще живеем в отровна обстановка, в която трудно се диша и затова всеки, който може, бяга. Осъзнайте се, докато е време! За да ви помнят хората с добро. 

София, 7 март 2016 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" заявява, че на днешната дискусия за проблемите с концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин не се постигна консенсус, каквато беше идеята първоначално. Търсеше се консенсус за разваляне на договора или неговата промяна въз основа на доклада на междуведомствената работна група към Министерски съвет.

 

От всички изискани от природозащитниците документи и информация не бяха представени никакви, с изключение на информация от министъра на спорта Красен Кралев, че досега министерството му е субсидирало дейността на ски зоната с 14 милиона лева.

 

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че никога не е била извършена категоризация на ски пистите с оглед на тяхната безопасност.

 

Министерство на околната среда и водите съобщи, че поне 5 строежа са извършени без решение по оценка за въздействието върху околната среда.

 

На срещата с 5 министерства и 3 парламентарни комисии мажоритарният собственик на концесионера „Юлен“ – кипърецът Георгиос Георгиу, отново не се яви. Друг представител на концесионера не отговори на въпроса дали има неясноти в концесионния договор, които налагат неговата промяна. На коалицията „За да остане природа в България“ беше отказана възможността да предостави доказателства за нарушения.

 

Позицията ни се запазва:

 

Считаме, че междуведомствената работна група не си е свършила работата и както самата е посочила, тя дори не е имала за цел да установи дали се изпълнява концесионният договор. Ние не вярваме на тези институции, защото те досега са прикривали нарушенията в ски зона Банско. Дори в момента продължават да крият всички документи, свързани със строителството в ски зоната.

 

Предлагаме Министерство на околната среда и водите да възложи предвидените в доклада на междуведомствената работна група мерки, както го задължава законът, а именно:

 

-    да изготви специализирана кадастрална карта и кадастрален регистър на строителството в Национален парк Пирин, да предприеме действия за издаване на актове за държавна собственост, подробен устройствен план на концесионната плащ, заедно с план-схеми на техническата инфраструктура и сградите, вкл. техническите, количествените и качествените характеристики на обектите.

 

Коалицията „За да остане природа в България“ продължава да настоява всички документи, свързани със строителството и собствеността на обектите в ски зона Банско в Национален парк Пирин, вкл. строителните книжа, да станат публични.

 

Коалицията предлага на премиера Бойко Борисов да възложи на Министерство на околната среда и водите и на междуведомствената работна група да извършат анализ на изпълнението на задълженията на концесионния договор, който да се основава на първични документи и проверки на терен.

 

Коалицията заявява, че докато всички документи за ски зона Банско не станат публични, не вижда смисъл за по-нататъшни дискусии. Според природозащитниците взимането на решения при липса на публична информация ще доведе до големи загуби за държавата, независимо дали договорът се разтрогне или анексира. Ние призоваваме решенията, които се взимат за концесията да бъдат основани на законите и концесионния договор.

 

За контакти:

- Тома Белев, Асоциация на парковете в България – 0888 100 373

- Александър Дунчев, WWF – 088 55 11 0 22

 

Повече информация, с която предлагаме Министерски съвет да се запознае:

- Доклад относно законността на ски зона Банско: http://forthenature.org/upload/documents/2011/07/Zakonna_li_e_ski-zona_Bansko.pdf

- Социо-икономическo изследване в общини Банско, Велинград, Сапарева баня, Девин, Невестино, Кюстендил: http://blog.prozrachniplanini.org/wp-content/uploads/2015/12/Mountain_development_models_FINAL_20151208.pdf

 

В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lililota
Категория: Политика
Прочетен: 483557
Постинги: 135
Коментари: 248
Гласове: 440
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930