Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2016 19:38 - За примитивизма и геройството
Автор: lililota Категория: Политика   
Прочетен: 1440 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 31.07.2023 10:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Честит Йордановден, българи. И Ботево рождение също!

Поводът да се  разпиша днес е една мизерабълна статия от Андрей Андреев от „Дойче веле” за хилядите българи, които всяка година се хвърлят в ледената вода, за да извадят от нея Божия кръст.

Г-н Андреев е нарекъл традицията дивашка, а следващите я хора: примитиви. Нефелната муза го е посетила миналата година, но и тази се намери кой да препечата писанието. И ако миналата година просто вдигнах рамене, сега се ядосах. Истински.

Защо ни е този български нихилизъм? Не ни ли стига, че живеем в мизерия, ами трябва и да си я смучем от пръстите? Че и да я повтаряме с наслаждение за втора поредна година?

И тази, и миналата година разгледах снимките на въпросните т.нар. „примитиви”. И да, сред тях има доста с вид на потенциални нацисти.

Ключова тук е думата „потенциални”. Замислете се в какво общество израстват тези млади хора, смели млади мъже... Те искат да се докажат. Искат да бъдат герои. Каква е нашата работа, на по-възрастните? Да ги наречем „примитиви” и с доволство да се погладим по брадите, че сме си свършили работата? Или да им дадем насоки за геройството?

Замислете се само колко е трудно да бъдеш добър герой в днешно време. Замислете се колко от тези млади мъже с вид на потенциални нацисти си мислят, че да си националист всъщност е нещо хубаво? И защо да не го мислят? Какво знаят те за Хитлер? Какво знаят за Германия през 30-те? Какво знаят за капитализма? За икономиката? За връзката между политиката и икономиката и за пряката роля на тази връзка за зараждането на нацизма? Колко от тях са чели Ремарк, Ерих Кестнер или Лион Фойхтвангер?

Много от тези деца смятат думата „демокрация” за мръсна дума. И за каква да я смятат наистина, когато някой им обяснява, че сега живеят в демокрация, а преди, по време на социализма колко лошо е било. Или другите, които им казват колко хубаво е било по време на социализма, а сега лошите американци ги ограбват. Черно-бялото разделение на нещата, без показване и обясняване на нюанси е пагубно за тези млади умове. Те също се научават да мислят в клишета. Другото е много трудно. На мен самата ми е трудно да се ориентирам в целия информационен бълвоч, в който никой не се свени да лъже и да маже, ако някой му плаща, без да осъзнава каква вреда нанася на обществото.

Дори и на църквата в днешно време й е трудно да обясни какво е добро и какво зло, защото светите „старци” се чудят с какви коли и часовници да се начифулят, а някои от тях какви ги вършат в леглата си хич и не ми се коментира...

Та... се чудя осъзнава ли г-н Андреев, че наричайки тези хора „примитиви”, всъщност ги тласка още една крачка по пътя към вече не потенциалния, а осъществения нацизъм? За разлика от Ема Гатева от хижа „Амбарица”, която, сигурна съм, че както днес нарича извадилия кръста от реката младеж „нашия герой”, утре като едното нищо ще му издърпа ушите, ако нещо сгафи?

image

Защото да извадиш кръста от ледената вода иска и сила, и мъжество. Но това не отменя ежедневните битки в името на доброто: които са много, ама много по-трудни за водене. Ако на това научим скачащите в ледената вода момчета: вече сме постигнали много. Така че да се хващаме на работа, че край няма и нас чака :)




Гласувай:
4



1. germantiger - Гласувам ЗА постинга Ви...
06.01.2016 19:58
... но ще маркирам няколко "щих-щрих" пункта или акценти, маркери

- другаря (не Херр Андреев) е от онези, които убиват Германия демографски, културно и вече нравствено

- другаря Андреев, предполагам желае да "поутрепе" нещо и в България и за това се е разписал

- Ремарк е боклук, Кестнер е класа не само в творбите за деца, но и класа като живот, все пак трудно е да се сравняват алхолик по пижама редом да г-жа Лош/Дитрих също боклук и писател въпреки проблема с книгите му, останал под бомбардировките убиващи германския народ и той с народа си макар и оцелял

P.S.
Българския ми баща Бог да го прости, се казваше Йордан, колкото до германската ми майка на която шибаните (без извинение) български комуняги смениха името като бебе, преименулаи на славсянски лад родата ми германска е "друга бира".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lililota
Категория: Политика
Прочетен: 475549
Постинги: 134
Коментари: 248
Гласове: 440
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031