Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2014 20:43 - Ислямска държава е най-голямата заплаха за световния мир след Студената война
Автор: lililota Категория: Политика   
Прочетен: 2707 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Юрген Тоденхьофер, германски журналист и писател: Скъпи приятели, стресът от пътуването в "Ислямска държава" (ИД) малко по малко си тръгва от нас. Синът ми Фредерик свали доста килограми. Разбира се знаех, че рискът е голям. Включително заради бомбардировките от страна на САЩ и на сирийското правителство. В Мосул над нас многократно кръжаха нископрелитащи американски бомбардировачи. "Жилището" ни в град Ракка беше напълно разрушено от една сирийска бомба по време на престоя ни в иракския  Мосул. Затова последната си нощ в Ракка прекарахме в едно бомбардирано жилище с разпръснати навсякъде изпочупени стъкла.  

Но без риск човек трудно може да стигне до истината. А аз имах нужда от автентичен материал за планираната ми за ИД книга. А талъв се намира само на място. Така съм действал при всичките си книги. Винаги съм путъвал в страните в криза. А и нали имах гаранция за сигурност лично от "халифата". Но без гаранция, че тя е истинска. Всички мои приятели и членове на семейството ми се съмняваха в истиннността й и опитаха да ме спрат. В подобни стуации обаче аз слушам само вътрешния си глас.

Гаранцията беше истинска. И ИД се придържаше към нея при посещенията ми в Мосул и Ракка. Но през почти цялото време ни пазеше тайната полиция. Трябваше да предадем мобилните си телефони и компютри. От 800 снимки бяха изтрити 9 - между другото заради сигурността на семействата на чуждестранни бойци. Цензура.

С ИД често имахме конфликти - остри и на висок глас - заради планирането на пътуването. Не е проста работа да се караш с тежко въоръжените бойци на ИД. На два пъти пътуването за малко да се провали. Предвид ежедневната опасност за живота на всички участници отношението често е грубо, но като цяло все пак коректно.

Ето накратко и моите 7 най-силни впечатления:

1.) ЗАПАДЪТ ДРАСТИЧНО ПОДЦЕНЯВА СТЕПЕНТА НА ОПАСНОСТ ОТ ИД. Бойците от ИД са значително по-умни и опасни, отколкото си мислят нашите политици. В "Ислямска държава" цари почти еуфоричен възторг и вяра в победата, каквито никога не съм преживявал във военни райони. Бойците от ИД са убедени, че с тоталитарната си вяра и демонстративната си бруталност могат да преместват планини. В Мосул по-малко от 400 бойци на ИД обърнаха в бягство 25 хиляди най-модерно оборудвани иракски войници. За няколко месеца ИД завладява територия по-голяма от Великобритания. Сравнена с ИД, Ал-Каида е просто едно джудже.

Моментни загуби или смяна на територии слабо интересува ИД, макар и някои медии да ги превъзнасят като големи успехи. Това според ИД са нормални неща в една партизанска война.

2.) ПРИТОКЪТ НА НОВИ БОЙЦИ РАСТЕ С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН. Прекарах два дни в приемен лагер на ИД близо до турската граница. И в двата дни пристигнаха над 50 бойци от целия свят. И не само млади мъже, провалили се в собствените си държави. Но и много успешни, еуфорично настроени младежи от САЩ, Англия, Швеция, Русия, Франция, Германия и т.н. Един от тях беше взел държавния си изпит по право само преди няколко седмици и е получил позволен да работи като адвокът към съда. Но той е предпочел да се бие за "Ислямска държава".

3.) "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА" - ДОКОЛКОТО МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ ОТ 10 ДНИ ПРЕСТОЙ - ИЗГЛЕЖДА ФУНКЦИОНИРА КАТО ДЪРЖАВА ПО ПОДОБИЕ НА ДРУГИТЕ ТОТАЛИТАРНИ СТРАНИ В РЕГИОНА.  Това важи преди всичко в областта на вътрешната сигурност и на социалните грижи: дори и много от това да не съответства на западните и съвсем не на моите представи. Поне сунитското население в иракската част на "Ислямска държава" междувременно приема новата държава без съпротива. Защото я предпочита пред господствалите преди това дискриминация и потисничество от режима на Милики в Багдад. Във всеки случай в Мосул вече, след бягството на всички християни, шиите и йезиди живеят само мюсюлмани.

4.) ЦЕЛ НА ИД НЕ Е САМО ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК И ЕДИН ДЕН НА ЦЕЛИЯ ОСТАНАЛ СВЯТ, НО НАЙ-ГОЛЯМАТА "РЕЛИГИОЗНА ЧИСТКА" В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ИД иска да убие всички невярващи и отклонили се от правата вяра - с изключение на т.нар. религии на Книгата - исляма на ИД, юдеизма и християнството - и да пороби жените и децата им. Всички шиите, йезиди, хиндуисти, атеисти и политеисти трябва да умрат. Стотици милиони хора трябва да бъдат елиминирани в хода на това религиозно "прочистване".

И умерените мюсюлмани, които приемат демокрацията трябва да бъдат убити. Защото според ИД по този начин те поставят човешките закони над законите на Бога. Това важи - след успеха на завладяването - и за демократично настроените мюсюлмани от западния свят.

Единственият шанс на тези "невярващи" да избегнат смъртта е ако доброволно съжалят и се завърнат към "истинския ислям". Който очевидно е представляван само от ИД. И то при условие, че го сторят преди държавите им да бъдат завладени.

Евреите и християните трябва да бъдат толерирани като религии на Книгата, но трябва да плащат определен данък от няколко стотици долара на година. Мюсюлманите пък трябва да плащат данък "закат", който за по-богатите мюсюлмани е по-висок, а за по-бедните по-нисък.

Едва ли има нужда да обяснявам, че във всички тези точки аз не съм съгласен по никакъв начин с ИД и че подчертах това безброй пъти.

5.) ОТ МОЯ ГЛЕДНА ТОЧКА ИД Е ДВИЖЕНИЕ НА 1-ИЯ ПРОЦЕНТ С ВЛИЯНИЕТО НА АТОМНО ЦУНАМИ. ИД проповядва ислям, който не бива приет от 99% от 1,6 милиарда мюсюлмани по света. За мен като християнин, който е чел Корана много пъти не е възможно да се проледи кое е общото между учението на ИД и исляма. От Корана аз познавам преди всичко един милосърден ислям.113 от 114 сури започват с думите: "В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния." Нищо от това милосърдие не усетих в ИД.

6.) ИД НЯМА ДА БЪДЕ ПОБЕДЕНА С БОМБИ ИЛИ РАКЕТИ. Тримилионният Мосул например се владее от 5000 бойци на ИД. Ако някой иска да ги обезвреди с удари от въздуха, трябва да превърне целия град в руини и пепел и да убие десетки хиляди цивилни. Бомбардировките в Близкия Изток бяха и продължават да бъдат програми за възникване на терор. Вижте ИД! Той е рожба на противоречащата на международното право война на Джодж У. Буш в Ирак.

САМО УМЕРЕНИТЕ АРАБСКИ СУНИТИ МОГАТ ДА СПРАТ ИД, НЕ ЗАПАДЪТ! Така, както го направиха през 2007 г. Тогава те прогониха "Ислямска държава в Ирак", предшественикът на ИД. Но тогавашната ИДИ е много по-слаба от днешната ИД.

Умерените иракски сунити обаче ще се противопоставят на ИД само ако се чувстват напълно интегрирани в иракското общество, откъдето бяха изгонени след започната от САЩ през 2003 г. война, от американци и шиити. В момента няма изгледи това да се случи. Но все пак това изглежда единственото приемливо решение, за да бъде спряна ИД.

В Сирия също има решения. Но преди всичко западът трябва да преосмисли своята напълно нереалистична преценка за ситуацията. И в Сирия той се обърка доста патетично.

7.) НА ЗАПАД МНОГО СЕ СПЕКУЛИРА С ТЕРОРИСТИЧНА ОПАСНОСТ ОТ ЗАВЪРНАЛИ СЕ БОЙЦИ НА ИД. Самият аз не бих изключил подобна опасност. Но за самата "ислямска държава" завърналите се са загубеняци, които не са "се справили с живота в "Ислямска държава". Тоест не те са главната опасност, макар че в Брюксел беше извършен атентат от един завърнал се. Но по-голямата опасност идва от симпатизиращите на ИД, които все още не са били на място.

Никой в Германия не бива да подценява опасността от тероризъм. Но човек не бива и да я преувеличава. В Германия все още няма нито един гермаенц убит от ислямисти. Но пък много германски мюсюлмани са убити от германски десни екстремисти. Групи като Пегида преиначават фактите. Те помагат на ИД, чийто най-голям интерес е ескалацията между мюсюлмани и не-мюсюлмани в Германия. ИД подчерта това пред мен много пъти.

От моя гледна точка в момента ИД е най-голямата заплаха за Световния мир след Студената война. Сега плащаме цената за ненадминуемото по глупост нападение на Джордж У. Буш над Ирак. И досега Западът се отнася към тази заплаха без никаква смислена концепция.
https://www.facebook.com/JuergenTodenhoefer/photos/a.10150173554135838.304529.12084075837/10152653141475838/?type=1&fref=nf&pnref=story



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lililota
Категория: Политика
Прочетен: 484029
Постинги: 135
Коментари: 248
Гласове: 440
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930