Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2014 20:36 - Изборите в България: Царят е гол
Автор: lililota Категория: Политика   
Прочетен: 2619 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.10.2014 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дорис Фиала си позволява драстична реакция във връзка с работата си като изборен наблюдател. В неделя тя ще бъде в България. Текстът е преведен със съкращения. Заглавието е на автора на блога. Оригинала можете да намерите тук.

«Купуването и продаването на гласове е престъпление.» Това е задължително изречение върху българските предизборни материали. За европейските избори един български телевизионен канал успява да купи 30 гласа за пет минути. За несъществуваща партия.

За честността и демократичността на парламентарните избори в България на пети октомври грижата имат и Швейцарските национални съвети за честни и демократични избори. Дорис Фиала (FDP) и Андреас Грос (SP) са членове на Съвета на Европа, наблюдавали са и изборите в Украйна. Фиала ръководи мисията за България. Но предпоставките за демократични избори според нея са доста мрачни. «Това е най-бедната държава в ЕС, политиците са дискредитирани, а структурите: корумпирани», казва Грос. Политическата власт се ползва за далавери, доверието в политическите институции е нулево. И гласовете на избирателите на много места могат да се купят за около 15 евро. Според Фиала България, заедно с Румъния, са стената в края на тунела за ЕС, що се отнася за програсе на демокрацията. «Приемането на България и Румъния в ЕС за мен си остава голяма загадка.»

Фиала е убеден поддръжник на наблюдаването на изборите и че наблюдателите допринасят за честни, свободни и законни избори. Грос я подкрепя: ако наблюдателите преценят, че «целият изборен процес е несвободен и нечестен» и че новият парламент не отговаря на волята на избирателите, той няма никаква легитимност. «Ако работят добре и са в състояние да представят обективен и добре аргументиран доклад, преценката им има значение.»

«Трябва да обмислим дали да не бойкотираме изборите»

Но в този случай Фиала си задава въпроса дали в България мисията може да си свърши работата както трябва. Системата е «скандално непрозрачна» и човек трябва да внимава наблюдаването на изборите да не послужи като смокиново листо. Изборният ден може да премине без насилие или натиск върху хората, но предизборните кампании са нечестни и не отговарят на критериите в една правова държава. «Ние не трябва да позволим да бъдем използвани и с безкритичните си доклади да легитимираме съмнителни от гледна точка на правовата държава избирателни системи.»

И тук Фиала си позволява нещо нечувано: «Трябва да помислим дали да не бойкотираме изборите, които се провеждат в толкова отчайващи за една правова държава условия.» Това би било рязък сигнал, че тези държави «трябва да напуснат спалния вагон на демократичните процесите. Демокрацията има нужда от проверки и от баланс». Фиала цитира немския политик от 50-те години Карло Шмид и неговото трезво изказване, че човек следва да е напълно нетолерантен към хората, които злоупотребяват с демокрацията, за да й вредят.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lililota
Категория: Политика
Прочетен: 484032
Постинги: 135
Коментари: 248
Гласове: 440
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930