Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2014 16:27 - Журналистиката - призванието, което носи смърт
Автор: lililota Категория: Политика   
Прочетен: 3044 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Георги Марков, Хрант Динк, Анна Политковская, Джеймс Фоли... Списъкът е ужасяващо непълен. Националностите - помежду си вражески. Общото - копнежът по истината и по споделянето й с други хора. Копнеж, който кара очите да блестят, а умовете и душите - да изпитват неистово желание да живеят и да работят. Защото животът и работата с такъв копнеж са достойни и изпълнени със смисъл. И именно завистта, че на света има хора, които имат живот и работа, пълни със смисъл и със светлина, която даряват и на другите, става главната причина тези хора да умрат. Тъмнината мрази светлината и се страхува от нея. Иска да я унищожи, да я унижи, да накара другите да я забравят, за да не ги постигне същата участ.
"Бъдещето принадлежи на създателите, не на разрушителите, а светът се гради от хора като Джим Фоли", казва президентът на САЩ Барак Обама след обезглавяването на 40-годишния американски журналист от ислямски фанатик с британски акцент. Не е много ясно как Фоли е попаднал в ръцете на джихадистите, след като по последни данни се намира в сирийски държавен затвор. Което означава, че играта в Близкия Изток може да е дори по-заплетена и безумна, отколкото си я мислим.  Или пък не.
Във всеки случай е ясно, че на този свят липсва още един човек, за когото журналистиката е не професия и не суета, а призвание - да бъде чута истината.
"Кой друг ще даде глас на тези хора, ако не ние?", казва той, когато за пореден път отива при бомбите, при смъртта и при ужаса на дългогодишната война в Сирия.
Да дадеш глас на безгласните с риск за живота си е висша проява на човечност, каквато на Фоли не липсва. Докато описва живота на лекарите в сирийска болница, потресен от мизерните условия, той започва благотворителна кампания, за да им помогне да са по-ефективни в работата си. Когато през 2011 при задържането му с двама други журналисти от либийските власти един от тях, Антон Хамерл, е убит, Фоли организира разпродажба, а парите отиват за вдовицата и сина на Хамерл.
Сега този достоен журналист и човек вече не е на Земята. Ужасяващи снимки и видеа от обезглавяването му обикалят медиите, за радост на палачите му. Те са постигнали целта си да всеят страх и ужас. Защото злото се храни със страха и ужаса на незлите. Страхът и ужасът пораждат пасивност. А пасивността е любима на злото. Хрус-хрус, глозга то човешките кости, а живите просто гледат с празни очи. Или пазаруват в благополучните си държави, спирайки бягащите от злото с бетонни стени. Защото изобщо не знаят какво става. Няма кой да им каже. Анна, Хрант, Георги, Джеймс са загубили човешките си гласове и никой от тях вече няма да напише ред или да заснеме видео.
На мястото на всеки загинал джихадист идват нови и нови, фанатични, готови да умрат. Фоли не е искал да умре. Хората с призвание обичат живота, а не смъртта. Макар че... и не се страхуват от нея. Но... намира ли се лесно призвание? Ще се намерят ли достойни хора, които да заемат мястото на убитите от злото?
Щеше да е чудесно, ако светът ни се градеше от хора като Джеймс Фоли, г-н Обама. Ако всички ние намирахме призванието си. Като него. И като Вас. Но твърде много са онези, които работят и живеят някак си без смисъл. А най-страшни са онези, разрушаващите, на които може би не принадлежи бъдещето, но някак си определят настоящето. Това са палачите на Фоли, както и онези, които продават оръжие на неговите палачи. И онези, алчни като хората, които продават оръжие на неговите палачи.





Гласувай:
1



1. mileidi46 - БЕЗДУШИЕТО НИ ПРАВИ СЪУЧАСТНИЦ...
21.08.2014 17:42
БЕЗДУШИЕТО НИ ПРАВИ СЪУЧАСТНИЦИ!
А знаете ли,че хиляди западно европейци се присъединяват към тях и се бият в името на Аллаха рамо до рамо с тях!?
само от Франция са вече около хиляда...
цитирай
2. 1997 - Какво е отношението ви към Андрей Стенин?
21.08.2014 17:50
Той също е задържан или вече убит. Какво мислите по случая в контекста на статията?
цитирай
3. lililota - Няма черно и бяло
21.08.2014 18:06
Мога ли да мисля нещо по-различно за който и да е журналист, задържан за това, че иска да разкаже истината? За мен няма добри (САЩ) и лоши (Русия). Или обратното. Е, Обама като човек ми е хиляди пъти по-симпатичен от Путин. Но се старая да не давам израз на тези субективни симпатии, когато става дума за обективна истина.
цитирай
4. 1997 - Благодаря
21.08.2014 21:16
lililota написа:
Мога ли да мисля нещо по-различно за който и да е журналист, задържан за това, че иска да разкаже истината?

Обама като човек ми е хиляди пъти по-симпатичен от Путин. Но се старая да не давам израз на тези субективни симпатии, когато става дума за обективна истина.

Не ставаше дума за Обама и Путин. Но те са толкова големи планети, че види се променят траекториите на попадналите в полето им неща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lililota
Категория: Политика
Прочетен: 475468
Постинги: 134
Коментари: 248
Гласове: 440
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031