Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2013 01:47 - За смелостта, протестите, съединението и за Октай Енимехмедов
Автор: lililota Категория: Политика   
Прочетен: 5038 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 22.04.2021 21:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Октай Енимехмедов има пронизващи зелени очи. И много ясна мотивация за извършеното срещу Ахмед Доган.

Всъщност, когато видях страха в очите на Доган ми стана ясно, че това няма как да е поръчка на ДПС, за повишаване на популярността на партията и на Доган, каквито слухове имаше в началото. Доган почти се на.ка от страх и честно да си призная, изпитах невероятно задоволство от този факт. Знам, че не ми прави чест. Но... не си ли го е заслужил? И още как. Онзи, който е всявал в страх в толкова хора, изпита чист и неподправен ужас. Сигурно още му държи влага. Сигурно му държи влага всяка нощ. Може би дори сънува това. Може би наистина ще получи нервна криза, ако се срещне очи в очи с Октай. Защото престъпниците са слаби хора. Онези с нечистата съвест всъщност са много лабилни. Понякога почти ми е жал за тях. Понякога...

Но това не е публикация за Ахмед Доган, а за Октай Енимехмедов. Когато този млад мъж казва, че харесва Левски, няма как да не забележиш приликата: русата коса, светлите очи, бялата кожа. Красиви мъже. Разликата е, че преди да стане революционер, Левски е бил в манастир. А Октай е бил боксьор. Той тепърва ще се учи на търпение. И да открива себе си.

На последното дело Октай споменава Мандела. Затворът сближава тези двама мъже. Сближава ги и фактът, че произлизат от един потиснат етнос, който е държан в подчинение и страх. Защото, г-жи и г-да етнически българи, каквото и да си говорим, колкото и да се оплакваме, ние все още сме привилегировани. Поне в опитите си да се опълчим на системата.

Но... не го правим. И не, не ми давайте за пример веселите дълги протести. На тези протести малко някой да изяде някакъв бой и се вдига шум до небесата. А турците в Истанбул през юни тази година трябваше да ги пребият наистина супер брутално, за да се откажат. Което много скоро ще коства поста на Ердоан. Той вече е пътник. За разлика от Орешарски. 

Та... човекът, който реално се опълчи на системата в България, в момента реално бива мачкан от тази система. Съдят го за опит за убийство - с газов пистолет. Както и да пелтечи г-н Местан, че имало и хладни оръжия, което не било за подценяване, обвинението в опит за убийство с газов пистолет си е смехотворно. Реакцията на медиите, които при представянето на събитието много повече се вълнуваха какво можеше да стане с Доган, отколкото какво стана с Октай, също е част от месомелачката на системата. Моята глава, признавам, в първия момент действаше по същия начин. Защото не можех да допусна, че някой в България има толкова смелост. Аз я нямам. Признавам си без бой. 

В интервюто си с Александър Диков Октай казва едно много важно нещо: че Доган говори на хората как ще ги пази да не им сменят имената. Това на всеки етнически българин, който няма досег с турци сигурно му изглежда смешно и наивно. Но ако си седял на една маса с български турци, виждаш, че това е една незараснала рана. Дори и при младите. Защото те пазят спомените на изселилите се свои родители, баби и дядовци. И тези спомени болят. Болят ужасно дори само да ги чуеш разказани, макар че по никакъв начин това страдание не те е засегнало пряко. Че страхът от нов подобен варварски процес не е изчезнал за мен стана видно съвсем скоро, през октомври 2012. Бяхме в Крумовград заради златната мина, която от Дънди скоро се канят да започнат да копаят. Златото и алчността от една страна, водата, земята, устойчивото развитие и човешкото здраве от друга са отделна тема, но покрай нея се сблъскахме и с причините за сломената съпротива на местното население: подаденият от съветници на ГЕРБ през юни 2012 сигнал за фалшива подписка става причина за масови привиквания в полицията на много хора и възражда старите страхове (особено като добавим и непремисленото изказване на Борисов от октомври 2008). Един от противниците на мината, БСП член с побелели коси, в личен разговор с мен се жалваше, че сега имало деление между българи и турци, много по-голямо, отколкото преди 1989. "Къде бяхте Вие по време на Възродителния процес", попитах го. "Как къде, тука, с автомат", беше отговорът. Без капчица разкаяние. "Атака" е още една причина хората да вярват, че ДПС е единствената гаранция за тяхното достойнство.

Чест прави на Октай, че успява да пребори всички тези страхове. Че пронизващите му зелени очи съзират фалша и лицемерието.

Доган е стратег, той е обучаван за това нещо. Но стратегията му за този случай е грешка. Явно реалността днес, той и хората около него вече нямат допир с тази реалност. Това става видно и от протестите...

Но чест му прави най-вече, че намира смелост да действа. Да, това е човек, реално взел присърце делото на Левски: за да е полезен,  би дал и живота си.  Сега плаща със свободата си. И с белезите по красивото си лице.

Тук става въпрос как един млад човек решава да се противопостави на един от хората, които в продължение на години са участвали в управлението на държавата. И аз се противопоставям според моите убеждения, имам смелостта да изляза да ги кажа. Вярно, малко по-неразбираем е за хората моят начин на изразяване, но в онзи момент аз стигнах до извода, че това е единственият начин да се случи някаква промяна. А и това е, което всички искаме в крайна сметка: промяна. Да се обединим около една обща цел: политиците, които управляват страната да са полезни за следващото поколение.

Това са думи на Октай от последната част на интервюто с Диков. Свободата на това момче би била хубав обединяващ слоган за протестите ни, не мислите ли? Освен ако параноята на Доган не го накара да прати убийците си. Защото все още живеем в това преходно и мръсно време, когато подобни неща са възможни. Във всеки случай, според моето немного скромно мнение България вече има своя истински граждански символ. Още не сме го разпознали, защото няма такъв друг в историята, а пък ние нали все сме свикнали да подражаваме на някого - българската Анджелина Джоли, българският Ян Палах... Но този момент на припознаване ще дойде. Ще узреем за него.  И тогава нито Атака, нито ДПС ще имат някакво значение. Защото страховете ще останат в миналото. Защото политиката няма да се разбира като келепир, а като поемане на отговорност. Това момче го е разбрало. За което - дълбок поклон, Октай. Заради младостта ти, заради смелостта ти, заради твоята любознателност. Заради разбирането ти за обществен дълг и отговорност. И заради вярата ти в българския народ.

Цялото интервю гледайте тук.






Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. larryone - И аз смятам, че за последните 23 г...
27.12.2013 06:51
И аз смятам, че за последните 23 години, Октай се оказа единственият достоен човек, който дръзна да направи нещо положително вместо само да говори. В момента продължава да се държи много достойно и интелигентно да отстоява позицията си. За жалост, това доблестно поведение навярно ще му донесе висока присъда. У нас имат обичай да стъпкват доблестта веднага щом я срещнат.
цитирай
2. lililota - От нас зависи!
27.12.2013 11:33
Октай направи нещо смело и от нас зависи дали постъпката му ще остане в забвение. Какво ни пречи да направим шествие Свобода за Октай или да засипем затвора с картички за него? От нас зависи, хора! От всеки един от нас!
цитирай
3. truthful - In contrary!!
27.12.2013 13:38
Това момче, което се опитвате да величаете, че е направило нещо положително и велико изигра едно пошло театро, което беше изрежисирано твърде нескопосано. Първо - да се допусне човек с оръжие в залата -съмнително! Второ -охранителите ОСТАВЯТ ЦЕНТРАЛНИТЕ СТЪЛБИ БЕЗ НАДЗОР, А СА НЯКЪДЕ ВСТРАНИ! - съмнително! Трето - атентатора застава едва ли не в поза за снимка преди да гръмне уж от упор сопола! - съмнително. Четвърто - сопола се сбива с атентатора, на когото оръжието НЕ МОЖЕЛО ДА УБИВА!? - съмнително. Пето - охраната има време да реагира и да залови нападателя. Последва повече от два часа пауза и след нея - ПРАВИ СЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, на която ако се върнете назад ще се види УСМИХНАТИЯ ПОД МУСТАК СОПОЛ! Това е истината. Няма друга.
Въпрос - как може човек НЕ ЗНАЕЩ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, два часа и половина по-късно след заплаха за живота му - ДА БЪДЕ ГРЪМНАТ ОТ УПОР !!!!!!(ако е била истинска заплахата?) да е спокоен и да се усмихва под мустак? Ако това не е сценарий - това да се подсмиваш не може да се случи, защото психически човек след такова нещо е много под нулата. Същото съмнително поведение имаше и Буш, когато му съобщаваха за "атентатите", за които той знаеше и АБСОЛЮТНО НИКАКВА РЕАКЦИЯ, дори и с очи не направи. Ако това беше по бай тошово време първо Октайчо щяха да го гръмнат, но ако не след хващането щеше да има една гора голям бой и щеше да си каже абсолютно всичко как е ИЗРЕЖИСИРАНО с цел манипулация на хората, но тъй като сме ДЕМОКРАЦИЯ нещата са други.
Не трябва с лека ръка да величаем един лакей в помощ на човека с три агентурни имена, писал позиви против България, правил атентати - НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ и човека, който продължава да работи против България!
цитирай
4. sande - Аз лично не вярвам винаги в задкулисните сценарии! България е оплетена в такава мръсна паяжина!
27.12.2013 14:14
http://sande.blog.bg/izkustvo/2013/11/02/az-atentatoryt.1200105

Съмнявам се. Но се съмнявам и в своето съмнение.

Животът е бягане на дълго разстояние.

Рано или късно ще стане ясно всичко.

Октай Енимехмедов е сто пъти по-интелигентен от другаря Доган Дръндарски, закърмен с ченгесарско мислене и уйдурми.

Октай е Доган. Но обратното на Доган. Този младеж има Бъдеще на лидер от национално значение.

Той развенча Доган. Унизи го. Накара го да пълзи по пода като полуубита змия.

Сокола бе нападнат от орел! А соколите ги търсете около мършата. Орелът е горд символ.

Защо един млад, интелигентен, даровит млад българин от турския етнос да не може да се появи като звезда?

Българите какво родихме? Жалкия кагебичник Сатанишков, подчинен безггръбначно на Доган. От години. Недоразумението Орешарски. Мая манолова? Жалкият пигмей-грандоман Барека. Лудият хитрец Сайдеров - героят на нацията. Низък тип. И други подобни.

А Енимехмедов Октай е изгряваща звезда? Защо не?

Поздравявам те, Лили!

цитирай
5. dolce - да бе прав си
27.12.2013 15:29
Ама пропуснал си лидерчетата май
що не каза нищо за ТИКВАТА и лакея му?
цитирай
6. kmetova - по-кротко с подстрекаването, опасно е
27.12.2013 18:19
Боже е е е, докъде я докарахме - да сравняваме Левски и Нелсън Мандела с човек, който е решил да се саморазправя с оръжие в ръка. Тези хвалби и възторзи много лесно могат да вдъхновят следващия "млад и смел човек" да стреля по някого. Само че този път пистолетът може да гръмне и може да не бъде насочен към Ахмед Доган. И аз не го обичам, но още по-малко обичам откачалките да нарамят пушки и пистолети и да започнат да раздават "правда" и "морал"
цитирай
7. lililota - Няма подстрекаване, кметова
27.12.2013 18:35
Първо, Левски определено не се е разхождал без оръжие, даже е планирал убийството на братя Георгиеви (патроните на СУ). Второ, Октай казва около 10 пъти, че не е искал да убива Сокола. И успя в това, което искаше: да го уплаши, да го стресне. Да го свали на земята. Направо му разказа играта. Благодаря за поздравленията, Санде.
цитирай
8. ard - Вие май сте леко влюбена?
01.01.2014 04:29
А не сте ли леко влюбена в Октай, Лилилота? Започвате с пронизващи зелени очи и по средата на разказа си пак ги споменавате? Хубаво е, че имате мнение по въпроса, за съжаление аз нямам. Но не мисля, че Октай произлиза от ''подтиснат етнос'', това изобщо не е вярно. Достъпът до образование е за всички в България, и това дали някой ще прояви достатъчно труд и желание да учи не зависи от етноса. Примери има достатъчно и за двата случая.
цитирай
9. lililota - Тълкувате ме погрешно
02.01.2014 14:36
И аз нямах мнение съвсем доскоро. Докато не прочетох как този човек цитира Мандела в съда. Разбирам много добре липсата Ви на мнение, то напълно се покрива от "не можех да допусна, че някой в България има толкова смелост". Бих добавила, безразсъдна смелост. Но сигурно сте го пропуснали, броейки споменаването на зелените очи :)
цитирай
10. lililota - Образованието
02.01.2014 14:41
И още нещо - за съжаление образованието в момента в България, а и по света, все по-малко дава онова, което Октай има: политическо мислене и смелост. За което - уважение и към родителите му! Но ако изгледате интервюто, няма начин да не Ви трепне сърцето. На Сашо Диков му трепна, а той не е жена :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lililota
Категория: Политика
Прочетен: 475288
Постинги: 134
Коментари: 248
Гласове: 440
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031