Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2013 11:55 - Турция - субективен поглед отвътре
Автор: lililota Категория: Политика   
Прочетен: 2613 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.06.2013 13:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Баръш Туран е от Малатия, Анадола. Завършва английска филология в СУ и в момента работи за българска фирма в турската столица Анкара. При скорошната ми среща с него в София нямаше как да подминем темата за протестите срещу политиката на Ердоан. Той ми каза някои неща, които ми се видяха достатъчно интересни, за да ги споделя тук.

"Това е протест не само срещу Ердоан, а и на младите срещу старите. На младите им дойде до гуша родителите да им казват как да се държат, за кого да се оженят, да не правят секс преди брака, да не пият алкохол, да не ядат свинско. Те не искат да живеят по религиозни правила, те искат живот като всички млади хора по света. И сами да решават кое е правилно и кое не е. Може пак да не ядат свинско или никакво месо - но ако сами не искат, а не защото религия така казва."

"Протестиращите са много изобретателни. За да се предпазят от газа, си слагат очила за плуване. Едно младо момче в Анкара стоеше до един бидон и хвърляше в него всички бомби със сълзотворен газ, след което затваряше капака."

"Ердоан направи много за икономиката на Турция и всички сме му благодарни за това. В началото беше прогресивен, добър политик. Или поне хитър, да кажем. Но когато взе третия си мандат с 50%, много се промени. Властта го заслепи. Помисли си, че е велик и може да прави каквото си иска. Много е тъпо да иска неговите избиратели да застанат срещу протестиращите. Така разделя хората, брат от брата - те ли да се убиват? Много безотговорно поведение."

"Да сечеш дървета в центъра на Истанбул е голяма грешка. Те и без това са толкова малко. Проектът за втори Босфор също е грешка. Той ще унищожи питейната вода на Истанбул. Без нея хората ще тръгнат. Ще има един мъртъв град."

"И с енергията прави глупости Ердоан. Вместо да ползва вятър и слънце, той избра да строи атомни централи, скъпи и опасни. На всяко дере построи ВЕЦ. Сега дивите животни нямат вода и слизат в селата, плашат хората. Селяните също нямат вода. Без вода има ли живот? Така че - недоволството срещу него не е от вчера."

"Турция има дълги и силни традиции в протестите. А сега хората са по-единни от всякога. Защото става дума за правата и достойнството им. На хората им трябва хляб, но и свобода. Не можеш да им вземеш свободата, задето си им дал хляб. Тези неща трябва да вървят заедно."






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lililota
Категория: Политика
Прочетен: 481445
Постинги: 134
Коментари: 248
Гласове: 440
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930