Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 17:21 - Държавата клекна пред Цеко Минев
Автор: lililota Категория: Политика   
Прочетен: 2085 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Отстраняването на директора на Природен парк Витоша е пореден подарък на държавата към частни интереси


София, 24 февруари 2012 г. – Смяната на директора на Природен парк Витоша Тома Белев, обявена днес, е поредният подарък, който държавата прави на частни интереси и още една стъпка към застрояването на уж защитената територия с нова, три пъти по-голяма ски зона между Симеоново, Драгалевци, Алеко и Черни връх, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.
Законът за горите, приет през пролетта на 2011 г., изисква директорите на природните паркове да се назначават с конкурс. На това основание Изпълнителната агенция по горите обяви конкурси за директори на природните паркове, назначени по стария закон, който нямаше такова изискване. Преизбрани бяха директорите на природните паркове Врачански Балкан и Русенски Лом, няма резултат за Природен парк Шуменско плато, а в Природен парк Витоша е избрана Снежана Петрова, която работи във фирмата „Агролеспроект”. Тя е изготвяла паркоустройствени проекти и планове за управление на защитени територии, но няма практически опит в тях.

Kоалицията „За да остане природа в България” смята, че Изпълнителна агенция по горите се е поддала на натиска за застрояване на Природен парк Витоша от фирмата „Витоша ски”, свързана според съобщения в медиите с банкера Цеко Минев, председател на Българска федерация ски.
В момента текат и промени в Закона за горите и още няколко закона. Те ще позволят на частни инвеститори да застрояват безсрочно, без конкурс и срещу ограничени такси държавни гори в защитените територии, които ще продължат да се водят такива, но само на хартия. Това означава изсичане и улеснено застрояване с частни ски съоръжения на държавните гори на защитените територии в България, които представляват едва 5% от територията на страната. Повече от половината от тази площ са природните паркове като Витоша, които са и най-уязвими.
В момента законодателството не позволява в Природен парк Витоша да се построи по-голяма ски зона. Разрешена е подмяна на старите съоръжения с нови при определени условия. Коалицията „За да остане природа в България” отдавна подкрепя това да се случи.
Идеята обаче е да се построи нова, по-голяма ски зона. Постът на директора на Природен парк Витоша е важен, защото той трябва да даде становище по евентуалното строителство на нови долни и горни станции на лифтове и друга инфраструктура за по-голямата ски зона.
В същото време правителството толерира незаконното заграбване на 650 декара от Национален парк Пирин за ски зона Банско, което представлява използване на 65% повече площ от официално разрешеното във вековна иглолистна гора под защитата на ЮНЕСКО. Само тази година бяха дадени и 3,6 млн. лв. от парите на данъкоплатците за ски купи в частния курорт. Коалицията „За да остане природа в България” ще продължи да уведомява българските граждани и европейските институции за продължаващите опити да се даде на частни интереси да ползват безпрепятствено обществени блага, каквито са горите и природата на България.
В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.




Гласувай:
2



1. integritylife - Ясно като бял ден или не?
25.02.2012 09:33
То че държавниците отдавна са клекнали е повече от ясно, въпросът е "А ще остане ли природа в България?"...
цитирай
2. анонимен - Много лошо! Въпреки че лично аз не ...
25.02.2012 13:31
Много лошо! Въпреки че лично аз не съм фен на Тома Белев това е лоша новина! Не вярвам новата избраница да не е свързана с ГЕРБ т.е. с Цеко Минев като основен спонсор на тази партия. Ще затрият делото на Алеко и ще съсипят най-стария парк на Балканите! Така е като си избираме простаци за управници!
Крайно време е зелените организации да потърсят по широка обществена подкрепа! И да не продължават да се държат така клубно. Прекалено месианско е поведението на техните шефове и слуховете за Това Белев си свършиха работата. А и той е със съществени проблеми в общуването. Да не кажа нещо още по-сериозно!
Жалко за парка! А зелените да си опичат акъла и да започнат поне с туристите да си говорят, за начало!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lililota
Категория: Политика
Прочетен: 483777
Постинги: 135
Коментари: 248
Гласове: 440
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930